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De Präis fir Botter geet aktuell ëmmer méi an d'Luucht a viru Chrëschtdag kéint et souguer zu engem neie Rekord kommen. Sou op mannst mol de Prognostic fir déi kommend Wochen a Méint. An dat well ëm d'Feierdeeg um Enn vum Joer generell méi gebak gëtt. Dat geet vu Kichelcher iwwer Boxemännercher bis hin zu Stollen, Bûche a fir d'neit Joer nach dee berüümte Kalenner.
An do gëtt Botter gebraucht, vill Botter. A well Botter nu mol mat ganz vill Fett gemaach gëtt dee vun der Ram kënnt, an de Präis vun der Ram ëmmer méi héich gëtt, läit et op der Hand, dass een ëmmer méi déif muss an d'Täsch gräife fir e Pond Botter ze kafen. Gilles Gerard, Direkter vu Luxlait:
"La crème aujourd'hui va atteindre des prix sans précédent, c'est à dire qu'on est sur la tonne de matière grasse à plus de 10 000 euros. Quand on sait que pour faire du beurre, il faut 82% de matière grasse, ça veut dire que rien que pour la matière première pour faire un kilo de beurre, il faudra plus de 8,20 euros, sans bien sûr les emballages, les frais, les salaires, les frais de la société, etc. Donc, effectivement le prix du beurre risque d'augmenter sur la fin de l'année."
Grond dofir ass, dass et manner Mëllech um europäesche Marché gëtt.
"Il y a moins de lait, parce qu'il y a de moins en moins d'agriculteurs malheureusement. C'est un travail qui est quand même très difficile. On s'attend à avoir une diminution sur le marché du lait en Europe d'ici une dizaine d'années de peut-être 5 à 10%."
Manner Mëllech heescht méi héich Präisser. Sou wëll et d'Theorie vun der Offer a vun der Demande. Déi gutt Noriicht ass awer déi, wann een dat da sou soe kann, dass déi Präisser volatile sinn.
"Il y a un an en arrière, le prix de la crème et donc forcément le prix du beurre, puisque ça découle, valait moins de 4000 euros. Aujourd'hui, on est à 10 000 euros, les marchés sont donc très volatiles. Bien sûr, je pense qu'on ne va pas garder ces prix là très longtemps."
Wéini déi Präisser allerdéngs nees solle falen, kann een haut nach net soen.